Geschikte locatie Waterleerpad

Om het Waterleerpad goed uit te kunnen voeren maken we gebruik van bestaande watergangen. Niet iedere plek is geschikt om met soms wel 100 leerlingen tegelijk het water op te gaan. Daarom brengen we vaak eerst een bezoek aan een potentiële locatie. Veiligheid speelt daarbij een grote rol.

Water

Bij voorkeur maken we gebruik van stromend water in beheer van het waterschap. Ook meren en recreatieplassen behoren tot de mogelijkheden. We beoordelen de breedte en diepte van de watergang zodat de leerlingen goed kunnen varen en voldoende ruimte hebben voor de waterproeven. De boten zijn gemaakt van hypalon, een sterk rubber. De waterkant blijft hierdoor intact. Een kanostoep is ook handig. Naast de watergang moet de opstaplocatie aan een rustige weg liggen. Tevens is ruimte noodzakelijk voor de grote groep, de boten en fietsen.

Afstand

Zo kwam de eersteklas HAVO/VWO van het Koningin Wilhelmina College uit Culemborg op de fiets naar de Linge in Geldermalsen. Afstand 10 kilometer. De meeste leerlingen fietsen dagelijks naar school, dat was dus geen probleem. Een andere school gaf de voorkeur in de nabijheid van het openbaar vervoer. In overleg met de docent kijken we naar een geschikte locatie op loopafstand van een bushalte of treinstation. Het risico op ongelukken verkleinen we door de praktijkles zo dicht mogelijk bij school te plannen. In het meest ideale scenario lopen de leerlingen vanaf school naar de waterkant. Maar een tochtje verder weg, maakt de excursie wel wat spannender.

Waar zijn we actief?

Voor Wetterskip Fryslan maken we gebruik van het water nabij het Woudagemaal.

De Vecht nabij Hardenberg en Ommen zijn geschikte plekken om het Waterleerpad uit te voeren. Voor een middelbare school in Enschede zijn we te water gegaan op het Rutbeek.

In Zuiderzeeland zijn we komend jaar te vinden in de Leeghwaterplas in Almere Stad en in binnenwateren van Almere-Haven.

Ook het Apeldoorns Kanaal en het Overijssels Kanaal zijn op fietsbare afstand van de middelbare school respectievelijk in het werkgebied van waterschap Vallei & Veluwe en Drents-Overijsselse Delta.

In waterschap Rijn & IJssel is de Berkel op meerdere plekken geschikt om op te stappen, bijvoorbeeld in Eibergen, Borculo, Lochem of Zutphen.

De Linge leent zich goed om het Waterleerpad uit te voeren. We zijn vorig jaar van start gegaan in Geldermalsen, maar we kijken ook uit naar andere opstaplocaties in waterschap Rivierenland.

Wilt u deelnemen aan het Waterleerpad, maar weet u niet of er een geschikte opstaplocatie bij u in de buurt is? We denken graag met u mee.

Educatieve samenwerkingsles om nooit te vergeten

Tijdens het Waterleerpad maken leerlingen van het voortgezet onderwijs kennis met het waterschap en de rol van water. Het Waterleerpad aanvragen?

Neem contact op