Een veilig Waterleerpad

Een veilig Waterleerpad is een vanzelfsprekendheid. Maar gaat niet vanzelf. Daarom hebben we eventuele risico’s in kaart gebracht en leest u wat we eraan doen om dit te beperken. Met goede kwaliteit aan materialen, de juiste instructies, flexibiliteit en creativiteit, maakt dat we kunnen opereren op diverse locaties.

Raftboten en zwemvesten

Allereerst de raftboten. Die moeten op orde zijn. We werken met de beste leverancier wereldwijd op het gebied van raftboten. De raftboten zijn gemaakt van hypalon. Een sterk rubber die met de hand en het deskundige oog aan elkaar verlijmd voor het leven. Het materiaal moet kunnen ‘werken’ vanwege temperatuurverschillen. Daarom is verlijming zo belangrijk en wordt het niet gestikt. Een raft bestaat uit vijf compartimenten. Mocht een compartiment toch beschadigt raken door onjuist gebruik dan kan het niet zinken. Het materiaal gaat bij gebruik tientallen jaren mee. We zijn er dan ook zuinig op. En we kunnen wel zeggen; raftboten zijn hufterproof.

Voor iedereen aan boord geldt: zwemvest verplicht! Bij minder weer is het zelfs comfortabel, want het houd je een beetje warm. Ook leerlingen zonder zwemdiploma kunnen dan mee.

https://www.uvw.nl/wp-content/uploads/2018/10/Waterschapskaart-2018.jpg

De weg naar de watergang

De watergang kiezen we in overleg met de docenten, zo dicht mogelijk bij school. De afstand van school tot aan het water vormt immers ook een risico. Dus hoe dichterbij hoe beter. Hierin denken we mee met de docenten. Gelukkig merken we het gemak van scholen om met de leerlingen op de fiets te stappen. Zo komen de meesten immers ook naar school. Hesjes aan, fietsverlichting en remmen in orde. In rijen van twee en geen geklooi. Voldoende begeleiding mee en off we go!

Eenmaal aangekomen bij de watergang moet er voldoende ruimte aan de kade zijn om een groep te ontvangen en evt. fietsen en/of auto’s kwijt te kunnen. Geen smalle stroken langs drukke wegen dus.

Watergang

Er is sprake van een geschikte watergang als de watergang geen verkeerswater is. Scheepvaartverkeer zorgt voor een verhoogt risico en dat is niet nodig. Watergangen moeten voldoende breed zijn en bevaarbaar met een raft. Met een toegankelijk talud waar voldoende ruimte is om te water te gaan. Als de watergang in beheer is van het waterschap is dat een pré, maar niet verplicht. Veiligheid gaat voor.

Uitleg

De leerlingen gaan onder begeleiding van de docenten het water op. Maar voordat het zover is, worden er duidelijke instructies meegegeven aan alle opvarenden. Zo beleeft iedereen een plezierig Waterleerpad en komen ze allen weer veilig op het droge.

Complimenten voor de organisatie wat betreft de communicatie, deze verloopt vlot via de mail en er wordt actief meegedacht met de school over de (on)mogelijkheden in de buurt. De gastles wordt vol enthousiasme gegeven en Joas krijgt een volle collegezaal vol pubers goed mee met zijn verhaal. Dit en de strakke organisatie heeft gemaakt dat onze leerlingen van klas 2 vol enthousiasme naar het water gegaan zijn om de opdrachten van het Waterleerpad uit te voeren. Ook op de praktijkdag waren de spullen en opdrachten goed voor elkaar en konden de leerlingen op een leuke interactieve manier meegenomen worden in de opdracht. Eenmaal op het water zijn de leerlingen nieuwsgierig aan de slag gegaan met de opdrachten. Naast het leren omgaan met de gebruikte materialen en inzicht krijgen in hoe waterkwaliteit wordt bepaald, hebben de leerlingen ook een hele leuke middag gehad. Kortom, een aanrader voor scholen die een leuke buitenactiviteit willen koppelen aan een educatief vraagstuk over waterkwaliteit in de eigen schoolomgeving.

Peter Kroezen (Docent Roelof van Echten College Hoogeveen)

Wij willen jullie enorm bedanken voor een erg geslaagde dag vol waterproefjes. Een extra compliment aan Joas die het gastcollege gaf, dit deed hij erg goed. Nogmaals dank en hopelijk tot een volgende keer.

Laura Nielen (Docent Yuverta vmbo en Het groene Lyceum Nijmegen)